Tips, råd & inspiration inför val av växthus
I Hemfints växthusguide kan du läsa om det mesta du kan tänkas behöva och planera innan du skall köpa växthus. Du finner inspiration och information om allt från vanliga fristående växthus till miniväxthus och mindre hemma-orangeri. Vi tipsar om växthustillbehören som avsevärt underlättar när du fyller upp din nya odlingsanläggning med gönsaker. Bl.a. automatiska bevattningssystem, automatiska fönsteröppnare, växthushyllor och upphängningskrokar mm. Vi går också igenom olika typer av växthusglas, fundament övriga material samt vilka byggföreskrifter som kan tänkas gälla.
Innehållsförteckning:
-
Grundläggande planering - yta & placering (behövs bygglov?)
- Växthustyper (tänk brett)
Fristående växthus - upp till 15m² krävs inget bygglov
Väggväxthus - i söderläge blir det en dröm
Miniväxthus - perfekt för balkonger & barnverksamhet
- Stomme & växthusgrund (att tänka på innan anläggning)
Snabbast vägen till en stabil växthusgrund går via ett växthus med fundament för punktgjutning
Vi går även igenom övriga ramar, stommar samt murad grund
- Växthusglas (säkerhet, isoleringsförmåga mm)
Glas & härdat glas - för bästa ljusgenomsläpp
Isolerplast - för god isoleringsförmåg
Polykarbonat - i särklass det mest tåliga alternativet
Växthushyllor & bord - maximerar ditt odlingsutrymme
Automatiska bevattningssystem - sparar tid!
Övriga tillbehör
Automatiska fönsteröppnare - god ventilation 24-7
Upphängningskrokar, jordtermometer, gasolvärmare mm
Grundläggande planering - yta & placering
Innan du slagit fast vilket växthus du skall investera i, är det en god idé att ha koll på exakt var på tomten den nya växthusodlingen skall placeras. Anledningarna kan vara ett par stycken. Viktigaste är hur stor yta/ kvadratmeter det tar upp och hur nära grannens tomt det hamnar. Hur kuperad tomt du har är naturligtvis också relevant, då detta eventuellt kan ha stor inverkan på kostnaden och tiden som du lägger på markarbete för växthusgrunden. Sist men absolut inte minst att läget du valt (med fördel söderläge - extra viktigt för växthus mot vägg) inte skyms av träd, höga buskar eller plank.
Yta, placering & bygglov. Friggebodsförordningen medger sedan 1:a januari 2008 att fristående småhus med taknock om max 3 meter och yta om max 15m² får uppföras utan bygglov. Begränsning gäller dock att byggnaden inte får uppföras utan grannens uttryckliga medgivande om den står närmare än 4,5 meter från tomtgränsen. Därför kan nästan uteslutande alla fristående växthusbygge i Hemfints sortiment uppföras utan bygglov. Viktigare är alltså att ha koll på sin egen tomtyta samt avståndet till grannen. Ett tips i sammanhanget är att skalenligt rita in tänkt växthus på en tomtkarta. Om ni inte redan har en sådan karta kan ofta berörd kommuns medborgarcenter/ medborgarkontor, vara behjälplig med att ta fram en sådan. Vad det gäller väggfasta växthus skulle dessa kunna räknas som tillbyggnad, lite beroende på om fastigheten finns inom av kommunen detaljplanerat område eller ej (detta kan läsas mer om i Hemfints guide bygga utan bygglov). Vidare kan du också höra efter med byggnadsnämnden i din specifika kommun.
Våra olika växthustyper
Nedan går vi igenom de olika växthustyperna: fristående, väggfasta samt mini- och balkongväxthus. Att tänka på oavsett vilken typ och modell du kommer att välja är temperaturen. Plantor och växter i ditt nya odlingshus kommer att må bra av en hög och jämn temperatur, dock inte för hög (25° brukar vara ett bra riktvärde)! Därför är det extra viktigt att under sommarens gassande solsken kunna sörja för god ventilation i växthuset. Generellt är att det är lättare att hålla jämnare temperatur i större hus. Alla vår växthusmodeller kommer med någon form av ventilationsfönster, alla modeller levereras dock inte med tillhörande automatiska fönsteröppnare. Mer om ventilation, automatiska fönsteröppnare och även automatiska bevattningssystem kan du läsa mer om längre ner.
Klassiska & fristående växthus
När du skall välja växthus, så kan det vara riktigt inspirerande att betrakta valet utifrån ett bredare perspektiv. Exempelvis kan ett tjusigt runt/ hexagonalt växthus rätt placerat även fungera som ett lummigt lusthus. En perfekt resort där kvällste och solnedgång kan kombineras under husets egna vinrankor. Andra modeller kan även de fungera utmärkt som fristående uterum där både odling, fikastund eller varför inte också sommarns stunder med akvarellblocket får samsas under samma glastak.
För odling har det fristående odlingshuset den givna fördelen jämfört med det väggfasta, då det kan plocka dagsljus från alla håll, å andra sidan kan det inte dra nytta av restvärme i från det intilliggande huset.
Mer inspiration, information samt fullständigt produktutbud finner du under huvudkategorin som innehåller alla våra klassiska växthus från 2 - 15 m².
Söderläge - perfekt för ett väggväxthus
Att anlägga ett väggväxthus direkt mot husknuten är en dröm för många! Användningsområdet för dessa typer av växthus kan bli så mycket mer än att bara odla i! Anläggningen kan fördelaktigt placeras i anslutning till en altandörr, så att du kan kliva rakt in till din odling, speciellt fördelaktigt när envisa regnoväder vägrar lägga sig. På detta vis kan du också samkombinera odlingen med en härlig frukost-, mat- och fikaplats. Är ditt hus inte byggt så att du kan placera ett växthus mot väggen i söderläge, för att kunna utnyttja majoriteten av soltimmarna, är det tyvärr ingen god idé att anlägga ett väggväxthus.
Har du söderläge, innehåller möjligheten dock många fördelar. Toppexemplet som nämnt ovan, är att huset och odlingsanläggningen kan dra nytta av varandras värme, vilket gör att det är lättare att hålla en jämn temperatur i väggväxthus och det är nämnvärt mycket lättare att hålla temperaturen högre längre delar på året! Därför är den här typen av odlingsanläggning också den bästa om man vill ha ett eget litet orangeri. Skall man inreda som ett äkta orangeri för övervintring av exempelvis citrusträd, kan det dock krävas mer än bara restvärme inifrån huset (speciellt på nordligare breddgrader). Läs mer om väggväxthus samt överblicka vårt utbud av dessa varianter här - växthus mot vägg.
Miniväxthus & balkongväxthus
Hemfints miniväxthus utgörs av en mindre samling med tre olika typer av små växthus.
Växthus i miniatyr är mer eller mindre identiska med vanliga klassiska, men bara runt kvadratmetern till ytan. Dessa används med fördel också av små odlare och kan tänkas passa finfint till familjen av hängivna odlare, som vill förmedla vidare kunskap och väcka grönt intresse hos sina barn. På samma sätt fungerar de lika bra i förskolans barnverksamhet där man vill slå ett slag för odlingsintresse.
För balkonger med söderläge finns en uppsättning små väggväxthus. Dessa är utmärkta att använda för dig mitt i staden som aldrig skulle få för sig att flytta ut på landet men likväl vill odla hemma. Balkongväxthus av den här typen är riktigt smidiga och får plats även på de mindre balkongerna, minsta storlekarna kräver inte en yta större än 0,8m² (125x64 cm). En grönare balkong och stadsmiljö hur liten den än må va, är det fler än bara du själv som mår bra av. Kolla in hela vårt utbud av miniväxthus ssamt balkongväxthus här.
Stomme & växthusgrund
Att tänka på innan anläggning. Växthusgrund kan anläggas på många sätt. Innan man planerar hela grunden är det värt att tänka på exakt vad man vill odla. Har man enbart tänkt sig att odla i krukor och lådor kan man naturligtvis täcka marken med lättskött natursten eller andra plattor. Har man däremot tänkt sig att odla vindruvsrankor, kan det vara bra att känna till att rankorna trivs med långa och djupa rötter, de trivs inte speciellt bra ens i stora krukor. Planerar du för speciella växter och är osäker på hur deras rotsystem trivs, gör du rätt i skaffa sig ordentlig kunskap om detta innan planerna för växthusets grund och golv fastställts.
Ramar & stommar. I princip alla växthusramar (växthusets skelett) är tillverkade av aluminium. På flera modeller kan det dock finnas en grund-stomme/ botten-ram tillverkad av förzinkat/ galvaniserat stål. Stålramen bidrar i dessa fall till ordentlig grundstabilitet. Förzinkning i sin tur skyddar effektivt stålet från rostangrepp.
Växthusfundament. Oavsett hur och var du planerar att placera din tänkta odlingsanläggning bör du försäkra dig om att ytan där den skall stå är plan, lämplig för fastbultning (betong - trädäck), lämpliga att gräva ner eller gjuta plintar i. Om växthuset du tittar på, skall stå på “barmark” och tillvalet växthusfundament (för punktgjutning) finns tillgängligt, är detta något vi rekommenderar. Dessa fundament förbättrar (korrekt nedgjutna) avsevärt stabiliteten i växthuset och dess konstruktion. Skall konstruktionen monteras på betong, altan eller belagd uteplats gör dessa fundament dock ingen nytta.
Murad grund. Till ett par enstaka växthusmodeller krävs ett bokstavligen grundläggande förarbete. Dessa modeller är konstruerade för att stå på av tegelsten murad grund. Murgrund av det här slaget är inget som kan tilläggsbeställas från Hemfint, utan måste köpas och byggas manuellt av annan part. Naturligtvis går dessa mycket stabila växthus alldeles utomordentligt att odla i, men det fungerar även mycket väl som uterum, eller t.o.m som husets eget lilla orangeri för odling - övervintring av icke så klimattåliga växter som vindruvsrankor och citrusträd. Modellerna i fråga hittas i sortimentet från Vitavia växthus.
Bildtext: Växthuset Cassandra från Vitavia
Växthusglas
I Hemfints sortiment kan du finna växthus i fyra olika typer av glas. Till vissa modeller kan mer än ett glas-alternativ finnas tillgängligt vid beställning.
Glas (3 mm). Vanligt fönsterglas är den typen av glas som oftast förekommer som standard till våra växthusmodeller. Till de modeller som har denna standard, finns ofta ett eller flera valbara tilläggsalternativ. Vanligt fönsterglas har ett ljusgenomsläpp (ljustransmission) på ca 90%, det är det billigaste alternativet, men erbjuder å andra sidan inte ett fullgott skydd mot skadlig uv-strålning.
Härdat glas har vad det gäller uv-strålning ungefär samma som vanligt glas. Glaset härdas i tillverkningsprocessen genom snabb avkylning. Detta gör att mekaniska spänningar i glaset uppstår och det blir mer slagtåligt. Går glaset väl i sönder pulvriseras det, vilket i sin tur minskar risken för personskador. Härdat glas rekommenderas framför vanligt glas ur säkerhetssynpunkt, i synnerhet om det finns barn i hushållet.
Isolerplast (kanalplast), är ett material med många fördelar att använda som växthusglas. Kanalplasten har ett ljusgenomsläpp på cirka 90% och släpper inte igenom skadlig uv-strålning. I tillägg är det isolerande och gör växthuset mer temperaturstabilt, vilket också kan bidra med att förlänga odlingssäsongen. Plasten är inte lika hård eller reptålig som glas, i gengäld är den något mer stöttålig och på så sätt mer barnsäker.
Polykarbonat är förmodligen bästa materialet att ha som växthusglas. Polykarbonat är extremt slagtåligt och erbjuder ett fullgott skydd mot skadlig uv-strålning (även uv-beständigt). Den i princip okrossbara polykarbonaten gör växthusen med den här typen av material till de mest väder- och vindtåliga samt barnsäkra modellerna i sortimentet.
Noterbart är att materialet i vissa växthusmodeller också kan finnas som 2-väggigt isolerglas. En del av dessa finns med den här typen av polykarbonat i alla rutorna och en del av modellerna finns med klar polykarbonat i väggar samt den 2-väggiga varianterna i tak. Polykarbonatrutor har nästan lika hög ljustransmission (ca 86%) som vanligt glas.
I vårt sortiment hittar du den här typen av växthusglas (nästan uteslutande) i produkter från Palram växthus.
Växthustillbehör & kringutrustning
Här läser du om alla typer av tillbehör samt kringutrustning rörande växthusodling utifrån Hemfints sortiment. Vi går igenom bland annat: hyllor, bord, krukupphängning, automatiska fönsteröppnare och bevattningssystem mm.
Växthushyllor & bord
Hyllor. I ett växthus är det alltid lönt att tänka platseffektivt, med en uppsättning växthushyllor låter sig odlingsutrymmet i anläggning utnyttjas till fullo. Hyllor och hyllplan för detta ändamål är oftast lätta och luftiga i utförandet så att dess vikt belastar växthusets konstruktion så lite som möjligt och så att solljuset in i huset blockeras så lite som möjligt. Lämpligt att odla på dessa hyllplan är exempelvis små chiliplantor i mindre och lättare typer av krukor. Utbudet av Hemfints olika hylltyper för växthusodling finner du i kategorin växthushyllor.
Växthusbord. I ett växthus vill du kanske förvara en del mindre tillbehör som: små spadar, extra krukor, påsar med såjord, gödning, vattenkanna och liknande. Med ett eller flera växthusbord organiserar du lätt dessa tillbehör på golvyta och hyllplan under bordet, samtidigt som du kan ha krukodliong på själva bordsytan. Vid behov möblerar du lätt undan dessa krukor och använder bordet som ett litet arbetsbord när du exempelvis planterar om sticklingar till krukor. Här finner vårt utbud av växthusbord.
Bevattningssystem
Ett enkelt och automatisk/ semi-automatiskt bevattningssystem till ditt växthus är en god investering. Dessa system kan ofta kopplas till både kran eller vattentankar. Växthusbevattning av det här slaget är elfri och drivs av trycket ur kranen eller fallhöjden från vattentank. I de fall man väljer att koppla systemet på en tank eller vattentunna är det viktigt att placera den så högt att vattnet kan ges en fallhöjd om minst en meter ner till bevattningssystemet högsta punkt.
Självvattnande växthussystem låter dig slippa bekymmer med bevattning när du åker bort över helgen. Är du borta längre längre än så, behöver du bara be grannen titta till det lite då och då, så att systemet inte satt igen sig eller vattnet i tanken är slut. Här kommer du till Hemfints utbud av bevattningssystem för växthus.
Övriga tillbehör
Växthusventilation. Att hålla god ventilation i sitt växthus är av stor vikt, speciellt under gassande sommardagar. Till alla växthus finns i regel beroende på storlek, ett eller flera ventilationfönster. Till vissa modeller ingår automatiska fönsteröppnare, men till de flesta modeller ingår det ej. Automatiska fönsteröppnare är en billig investering som tryggar att dina plantor inte får värmeslag. Tekniken är elfri och kan regleras efter önskad temperatur, automatiken i sin tur styrs av en expansionscylinder, som expanderar med stigande värme. I sortimentet finns även automatiska jalusiöppnare med samma teknik att tillgå.
Plantspiraler & upphängningskrokar mm är bra exempel på användbara växthustillbehör. En sak som många först inte tänker på när det gäller växthus, är att utnyttja dess fulla potential. Upphängningskrokar, spiraler och vajerkit underlättar avsevärt när det gäller att hänga upp krukor på lediga ställen och fästa upp tomatplantor på ett effektivt sätt..
Jordtermometer. En jordtermometer kanske inte direkt uppfattas något växthustillbehör för nybörjaren. En jordtermometer kan dock vara en väl värd investering om man vill kicka igång odlingssäsongen så tidigt som möjligt. Redan vid en jordtemperatur på 4° börjar exempelvis: dill, lök, majrova, palsternacka och spenat gro. Vid 5° kommer även bland annat: svartrot, rädisor, kålrot och bondbönor igång.
Gasolvärmare. Om man vill komma igång ännu tidigare än i ovanstående exempel, får man tillhandahålla med egen värmekälla. Gasolvärmaren kan vara ett bra tillskott om man planterat sina frön så tidigt på säsongen att man är orolig att vintern skall komma tillbaka med en sen köldknäpp. De flesta fröer tål minusgrader, dock tål de inte att groddas för att sedan utsättas för minusgrader. För den riktigt stora odlingsentusiasten kan en gasolvärmare också användas för att utöka odlingssäsongen långt in på hösten.
Det mesta av berörd kringutrustning hittas under Hemfints övriga växthustillbehör.
Vanliga frågor
Vad är det för skillnad på orangeri och växthus?
Ett orangeri är ett uppvärmt växthus för övervintring av träd och växter. I ett växthus blir det varmt och fuktigt under sommarhalvåret men under vintern blir det kallt. Växthuset är därför en plats för odling medan ett orangeri från oss på Hemfint gör att olivträd, citrusträd och fikonträd kan övervintra.
Vad ska man inte odla i växthus?
De växthus som du hittar hos oss på Hemfint skyddar dina växter från olika angrepp och gör det möjligt att börja odlingssäsongen tidigare än om du odlar på friland. Om du inte har uppvärmning i ditt växthus kan du inte plantera ut tomater och andra frostkänsliga plantor förrän risken för nattfrost är över.